Clujeanul Alec Bartos, absolvent de Arte, realizează toate machetele pentru timbrele care au ca temă zborurile cosmice şi care sunt emise de Poşta Română. Pasionat de mic de acest domeniu, Bartos este preşedintele Comisiei de Astrofilatelie a Federaţiei de Filatelie şi are mai multe timbre unicat.
Clujeanul Alec Bartos are o pasiune pentru cosmos de la grădiniţă, când s-a îmbrăcat în cosmonaut şi a desenat pe un plic o rachetă sub formă de creion şi un timbru, adresat mamei sale. A început, treptat, să colecţioneze plicuri de corespondenţă care au "zburat" în cosmos, aceasta fiind o ramură a filateliei numită astrofilatelie. Acum, la aproape 40 de ani, el este preşedintele Comisiei de Astrofilatelie a Federaţiei Române de Filatelie şi singurul care machetează timbre despre zborurile cosmice pentru Poşta Română.
În anul 2007, Poşta Română a organizat un concurs cu temă cosmică, şi anume aniversarea a 50 de ani de la lansarea primului satelit artificial al Pământului, Sputnik 1, iar clujeanul Alec Bartos, preşedintele Comisiei de Astrofilatelie a Federaţiei Române de Filatelie, a câştigat competiţia. De atunci, el a realizat, în fiecare an, machete de timbre cu diverse teme privind explorarea spaţiului.
În anul 2011, a realizat machete pentru o emisiune specială de timbre legată de aniversarea a 50 de ani de la zborul în cosmos al lui Iuri Gagarin şi 30 de ani de la zborul românului Dumitru Prunariu.
"Sunt singurul care execută machete de timbre având ca temă cosmosul şi explorarea spaţiului. În 2007, a fost o comisie filatelică la Poşta Română care a jurizat machetele, iar după ce am câştigat concursul pe partea de cosmos mi-am câştigat renumele că am cunoştinţele necesare pentru a macheta corect un astfel de timbru, iar comenzile le-am primit apoi direct. Cunoştinţele de astronautică folosesc şi atunci când facem o reprezentare pe un timbru,