Din ce în ce mai frecvent, specialiştii se confruntă cu cazuri în care copii de grădiniţă devin atât de dependenţi de telefoanele inteligente şi de tablete, încât au nevoie de sprijin psihologic.
Peste jumătate (55%) din părinţi îşi lasă copiii să se joace pe tabletele sau pe telefoanele lor inteligente, potrivit unui sondaj realizat de Babies.co.uk, un site dedicat părinţilor. Mai alarmant de atât este că un părinte din şapte îşi lasă copilul cu smartphone-ul şi tableta în braţe pentru cel puţin patru ore pe zi, arată acelaşi studiu.
În România nu există un studiu similar, însă psihologii de la noi atenţionează că şi copiii românilor sunt familiarizaţi cu cele mai noi tehnologii şi au constatat că devin dependenţi de ele de la vârsta grădiniţei.
Calculatorul ca drog
Cel mai mic pacient al doctorului Richard Graham, care a creat în Marea Britanie un program pentru tratarea dependenţei de tehnologii, este o fetiţă de numai patru ani. „Mama ei m-a sunat într-o zi şi mi-a descris simptomele. Mi-a spus că a făcut o obsesie pentru tabletă şi cere mereu să se joace cu ea. O folosea câte trei-patru ore pe zi şi devenea foarte agitată când părinţii i-o luau“, a povestit specialistul în psihiatria copilului şi adolescentului pentru publicaţia "Sunday Mirror“. Medicul apreciază că acesta nu este un caz izolat, există mulţi alţi copii de vârste mici dependenţi de noile tehnologii.
Dependenţa de calculator, tabletă şi smartphone seamănă, până la un punct, cu cea de droguri sau de alcool, spun psihologii. Când cineva încearcă să-i ia „jucăria“ unui copil dependent de o tehnologie, el intră în panică, devine irascibil şi se manifestă zgomotos. Ţipetele şi insistenţele pot fi atât de agasante, încât mulţi părinţi cedează, depăşiţi de situaţie.
Recompensă şi pedeapsă
Cum ajung cei mici dependenţi de tablete şi smartphone-uri? „În zilele noa