Ponta şi Băsescu nu s-au aliat de perverşi politici ce sînt, cum se întîmplă în capetele anteniştilor. Ei au fost aliniaţi şi aliaţi cu forţa de capital: e caz-şcoală ce s-a întîmplat. Nu Kovesi e problema, ci liberalizarea energiei, zona din care se vor extrage tone de bani (sau de aur, spre frica lui Isărescu).
Noua ofensivă venită la pachet cu avize şi decizii clare de susţinere a exploatării a gazului de şist aduce un nou val de minciuni aşa cum demonstra foarte bine Ciprian Domnişoru tot pe vox. O să încerc să întăresc ideea cu nişte exemple auxiliare.
Iată ceva ce pare reclamă la Petrom, dar nu e marcată ca atare. Un tabel cu o deturnare cît casa cu rol de adevăr: despre cum avem preţul mai mic decît media europeană la benzină. Uitînd, evident, să spună ceva de proporţi aaccizelor şi de faptul că sîntem totuşi şi deţinători de petrol.
Care e măreaţa idee din toată politica exploatării resurselor? ALINIEREA PREŢURILOR. Altceva nu ştiu. Şi dacă va începe să curgă petrol la robinet, preţurile nu vor scădea – asta e piaţa lor liberă. Raţionamentul aberant a fost explicat deplin de Oprescu care vrea să vîndă RADET-ul: o să fie aşa de profitabil încît n-o să ne mai coste nimic căldura…
Celălalt mare argument împotriva gazelor de şist vi l-am mai sugerat, dintr-un articol excelent care descria fezabilitatea afacerii extragerii şi pericolele unei bule periculoase:
Aceste lucrări nu au reţinut atenţia nici a mass-mediei, nici a cercurilor politice, inundate de retorica publicitară a lobby-ştilor din energie. Este un fapt regretabil, deoarece concluzia lor e uşor de înţeles: departe de a restaura o anumită prosperitate, gazul de şist umflă o bulă artificială care camuflează temporar o profundă instabilitate structurală. Cînd ea va exploda, va provoca o criză a aprovizionării şi o creştere bruscă a preţurilor care riscă să afecteze în m