Egalitatea dintre femei și bărbați consituie un subiect foarte dezbătut de-a lungul timpului. Deşi poate sună umoristic, în anii 40 revistele publicau ghiduri despre cum să angajezi femei la fabrică și cum să le determini să fie și productive!
Astfel, revista Transportation publica în luna iulie a anului 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un ghid destinat bărbaților care doreau să angajeze femei. Presa americană nota că un astfel de articol este considerat discriminatoriu în zilele noastre, dar la acea vreme era privit drept “un ajutor în coordonarea muncitoarelor”.
“Trebuie să te adaptezi”
Iată cele zece “ponturi” pentru coordonarea femeilor la muncă, publicate în revista Transportation:
“1. Asigură-i femeii mai multe pauze pe zi. Din păcate trebuie să te adaptezi psihicului feminin. O femeie are mai multă încredere în sine și este mai eficientă dacă i se permite să se mențină tot timpul aranjată, să își poată retușa machiajul, să își aranjeze părul sau să-și facă unghiile; 2. Femeile mai în vârstă care nu prea au petrecut mult timp în afara căminului pot fi pretențioase și țâfnoase. Impresionează-le cu o atitudine prietenoasă și politicoasă; 3. Angajează femei tinere și măritate. De obicei acestea sunt mai conștiincioase și își asumă mai mult responsabilitățile decât femeile nemăritate. Plus că în cazul acestora scad șansele de a flirta la locul de muncă.
Plinuţe şi solide
4. Studiile anterioare arată că femeile mai plinuțe, mai solide, sunt mai temperate și mai eficiente decât femeile mai slabe; 5. Înainte de a le angaja fă-le o serie de teste psihice și fizice. Acest lucru te va feri de viitoare procese și îți va oferi garanția că femeia este aptă de muncă; 6. Când ai posibilitatea, lasă-ți angajatele să mai schimbe din sarcinile zilnice. Femeile sunt mai puțin înclinate să fie stresate și le plac schimbările; 7. Adr