Traditia Romanee-Coti este continuata de doua familii destul de discrete.
Un ocean verde de vie. Lent, strugurii se coc pentru a da nastere celor mai bune vinuri de Bourgogne, vezi din lume. Pe drumul serpuit de la Dijon la Beaune, trecand prin Gevrey-Chambertin, cu cativa kilometri inainte de Nuits-Saint-Georges, localitatea Vosne-Romanee ascunde o comoara. In spatele bisericii, o poarta de fier purtand initialele RC se deschide spre o curte banala.
Nici un castel somptuos pentru unul dintre cele mai prestigioase vinuri din lume: Romanee-Coti. Aici, se cultiva inclusiv discretia si modestia. Mitica parcela de pinot noir ocupa 1,8 hectare in panta. Anual, ea produce aproximativ 6.000 de sticle. Ele se vand in lazi cu 12 lacasuri. Fiecare cutie contine o sticla de Romanee-Coti si 11 alte sortimente din vinurile acestui domeniu (La Tache, Richebourg, Romanee-Saint-Vivant, Grand-Echezeux, Echezeux, Montrachet).
Numai 200 de particulari selectati cu grija de proprietar sau 100 de comercianti de vinuri frantuzesti sunt autorizati sa comande. Acestia din urma trebuie sa se angajeze ca nu vor vinde Romanee decat clientilor pe care ii cunosc. O masura menita sa previna aparitia valoroaselor sticle pe eBay. Batalia este mare, avand in vedere ca in Franta raman numai 600 de sticle. Restul merg la export.
Emanand un calm desavarsit, cu alura unui gentleman al vinurilor, Aubert de Villaine este coproprietarul acestei afaceri pe care familia sa o detine de peste sase decenii. „In urma cu 20 de ani, nu aveam decat amatori; acum exista un public numeros care stie de Romanee-Coti, dar care nu l-a baut niciodata si nici nu-l va gusta vreodata”, spune Aubert de Villaine, absovent a doua facultati – litere si drept.
Aceasta pretioasa vita de vie a inceput sa fie exploata de calugarii din Saint-Vivant inca din secolului al XII-lea. In 1651, ei vand vi