În Săptămâna Patimilor moldovenii se întreabă: oare cât va mai continua dizgrațiosul spectacol politic?
Decizia Curții Constituționale a dat startul intrării într-o fază de-a dreptul haotică a crizei, într-un fel de mișcare browniană, în care nu se mai înțelege nimic: cine și ce contestă, cine a uzurpat puterea și cine încercă să salveze stabilitatea în țară, dacă ne mai așteaptă cineva la Vilnius sau europenii deja au dat din mână a pagubă, ca în fața unui pacient irecuperabil în care s-au învestit, cam nesăbuit, răbdare, medicamente, investigații costisitoare?
Nimeni nu știe cum se vor comporta politicienii moldoveni. Demiterea lui Marian Lupu a deschis calea revizuirii mai multor acte normative, votate la plezneală de dragul formării unei noi coaliţii. O comisie parlamentară ad-hoc a anunţat că legea privind votul mixt trebuie anulată. Sub semnul întrebării stă şi noul procuror votat pe şest şi fără analize nuanţate în zilele când desemnatul Vlad Filat încerca să încropească o Alianță 3. Acum s-au constatat erori la numărare şi s-au găsit deputaţi care au jurat că ei de fapt nu au votat pentru Corneliu Gurin.
Contraofensiva PLDM nu a surprins foarte tare opinia publică, era de la sine înţeles că liberal-democrații vor încerca să se răzbune pe decizia Curții Constituționale, făcută parcă să-l scoată din cărți pe Vlad Filat. Decizia Curții este sever criticată pe plan intern dar şi de importanți actori internaționali – a se vedea comentariile ambasadorului Statelor Unite la Chișinău și al reprezentantului Comisiei Europene. De asemenea, CEDO s-a arătat dispusă să examineze în regim de urgenţă contestaţia înaintată de Vlad Filat, întrucât maniera atât de voluntară de tălmăcire a legilor, pe care au etalat-o magistrații de la Chişinău, înveşmântaţi în hlamide, creează precedente periculoase pentru întreg Estul european în tranziţie