Managerii clujeni au fost instruiţi pentru atragerea şi păstrarea clientelei în cadrul unui seminar de răspândire a conceptului de Mystery Shopping pe plan local.
Bancheri ursuzi, vânzătoare absente, chelneri-roboţi, recepţioneri plictisiţi, farmacişti limitaţi, operatori morocănoşi. Acesta este personalul pe care românii îl întâlnesc deseori în locurile unde vor să achiziţioneze produse sau servicii. Clientul misterios, plătit de angajator sau de concurenţă, este un concept mai nou răspândit în ţara noastră şi vine să combată acest gen de atitudini.
Cosmina Meseşan, de la compania VBS Business Solutions, este una dintre promotoarele acestui concept în România, după ce a activat timp de mai mulţi ani în marketingul din Statele Unite. „Shoppingul este o experienţă, cu cât timp petrecem mai mult în magazin sau în restaurant cu atât suntem predispuşi să cheltuim mai mult. Trebuie să avem grijă şi de acele fete care ne strică ordinea produselor în magazinele din mall pentru că nu ştim dacă nu cumva au părinţi cu bani sau că, dacă nu place cum au fost tratate, le vor spune şi altora din cercul lor. Toate au cont pe Facebook, iar o reclamă negativă pusă acolo face să ardă tot oraşul!", le-a transmis aceasta antreprenorilor clujeni.
Specialiştii în Mystery Shopping sfătuiesc firmele din ţara noastră, în special cele de telecomunicaţii, să nu facă greşeala de a-şi neglija clienţii vechi pentru a-i atrage pe cei noi. Costul pierderii unui client din cauza reclamei negative, la un produs de 10 lei, a fost calculat la 96.975 de lei, reprezentând suma care nu se încasează de la acesta timp de 10 ani, perioada de referinţă din statistici. Spre deosebire de păstrarea celui vechi, atragerea unui nou client presupune cheltuieli de 5-10 ori mai mari, un exemplu fiind campania declanşată de compania de lactate Danone după apariţia unor informaţii negative privind