Tata Power, al doilea producător indian de energie, caută să cumpere exploatări de cărbune în SUA, Canada şi Columbia după ce preţul acestora a scăzut, ca urmare a creşterii producţiei de gaze de şist din America de Nord, scrie Bloomberg.
Grupul negociază deja pentru câteva mine, a declarat Anil Sardana, director în cadrul companiei indiene. Anul trecut, Tata a analizat ideea preluării mai multor proiecte în Africa de Sud, dar a renunţat la idee din cauza îngrijorărilor privind starea infrastructurii.
„Pur şi simplu vrem cărbune ieftin şi există caâteva active care stau degeaba după boom-ul gazelor de şist din America de Nord”, a spus Sardana. „Foarte multe active bune au fost abandonate din cauza boom-ului, deoarece actualii cumpărători s-au reorientat către gazele de şist”, a mai completat el.
Unde dai şi unde crapă
Producătorii indieni de energie, inclusiv Adani Power si Tata Power se confruntă cu o penurie de cărbune, situaţie la care se adaugă faptul ca Indonezia a legat preţul cărbunelui la indicii globali, ceea ce a crescut preţurile. Tata deţine câteva exploatări în Indonezia.
Tata a căştigat recent în 2006 pentru construcţia unei termocentrale de 4.000 MW în statul Gujarat după ce a licitat cel mai mic preţ pe kWh. Aşa că acum are nevoie de cărbune ieftin.
Cărbunele din Indonezia, care era 42 de dolari pe tonă în 2006 s-a scumpit cu 79%. Tata Power plănuieşte extinderea centralei din Mundra cu încă 1.600 MW, investiţie de 1,25 miliarde de dolari.
Cea mai gravă pană de curent din lume
Anul trecut India s-a confruntat anul trecut cu cea mai mare pană de curent din istorie, circa 640 de milioane de oameni rămânând fără electricitate.
Cererea de cărbune a crescut într-un ritm anualizat de 4,8% din 2003 încoace, de şapte ori mai mult decât în perioada 1990-2002. Motivul îl constituie dezvoltarea Chinei şi a In