Statul va renunţa la secretul bancar inclusiv în privinţa conturilor companiilor multinaţionale
Se urmăresc numai persoane suspectate că ar evita plata taxelor prin ascunderea banilor în conturi bancare din Luxemburg
Luxemburgul este pregătit să facă schimb de informaţii cu SUA şi statele UE privind conturile bancare deţinute de companii multinaţionale la băncile din ţară, continuând măsurile luate pentru a se despărţi de imaginea de paradis fiscal, potrivit Financial Times.
Ministrul Finanţelor din Luxemburg, Luc Frieden, a declarat, potrivit Mediafax, că guvernul este dispus să extindă numărul de conturi bancare acoperite de noile acorduri de schimb de informaţii încheiate cu SUA şi UE, astfel încât să includă şi companiile multinaţionale.
Acordurile, convenite recent, se referă în prezent numai la persoane suspectate că ar evita plata taxelor prin ascunderea banilor în conturi bancare din Luxemburg.
Sectorul bancar luxemburghez are active de aproape 3.000 de miliarde de euro, de 22 de ori mai mult faţă de Produsul Intern Brut.
Paradisul fiscal, pus sub presiune
Datorită activităţilor derulate în Luxemburg de companii multinaţionale, precum Amazon.com sau Skype, stocul investiţiilor străine directe în ţară s-a cifrat anul trecut la 2.280 miliarde de dolari, potrivit datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Din această sumă, numai 122 miliarde de dolari au ajuns în economia reală.
Presiunile asupra paradisurilor fiscale din Europa s-au intensificat în ultimele două luni, după ce miniştrii Finanţelor din zona euro au impus drept condiţie în acordul de salvare a Ciprului finanţarea parţială a programului din depozitele bancare, acuzând mărimea sectorului bancar (active de 8 ori cât PIB-ul) şi numărul ridicat de deponenţi străini. În paralel, în Franţa, ministrul Bugetului a fost nevoi