Ministerul Finantelor Publice (MFP) intentioneaza sa limiteze la 2.000 lei de la 10.000 lei in prezent platile cu numerar intre persoanele juridice. Dar care ar fi efectele acestei decizii – se umplu buzunarele bancilor din comisioanele percepute pentru tranzactii sau va fi in beneficiul economiei, in conditiile in care s-ar reduce evaziunea fiscala?
"Avem in acest moment o obligativitate a societatilor comerciale de a nu face plati in numerar mai mari de 10.000 lei pe zi si mai mari de 5.000 lei catre un agent agent economic cu o singura exceptie, anume a operatorilor de cash&carry. Se intentioneaza ca, in aceasta zona a relatiilor intre comercianti, la acest moment, sa fie redus acest plafon care in prezent este de 10.000 lei la o limita de 2.000 de lei pentru a stimula si a impinge agentii economici sa faca plati intre ei prin sisteme bancare si o extindere a zonei de aplicare a acestei limitari de la persoana juridica la persoana juridica la comercianti, in general”, a spus recent Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Castig de ambele parti
„Limitarea platilor cu numerar in economie se poate transforma intr-o situatie de tip 'win-win' in care companiile private vor deveni mai credibile in fata partenerilor de afaceri si se vor orienta mai mult spre pietele externe, unde platile in numerar sunt excluse, iar bancile vor cunoaste o anumita crestere a volumelor de afaceri”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Florin Eugen Sinca, analist sef in cadrul BCR.
„In paralel cu majorarea volumului tranzactiilor ar putea creste si puterea de negociere a companiilor in relatiile cu bancile. Probabil ca bancile vor continua strategia de oferire a unor pachete de servicii catre clientii persoane juridice care vor presupune un cost mai redus pentru client fata de situatia achizitionarii separate a fieca