Bancherii au convins anul acesta aproape 600 de clienţi să se împrumute în lei pentru a-şi cumpăra o locuinţă, vânzările de astfel de credite accelerând în luna martie după scăderea costului finanţării pe piaţa interbancară, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza statisticilor publicate de BNR.
Soldul creditelor imobiliare în lei a crescut cu aproape 6% în primele trei luni din acest an, până la 1,93 miliarde de lei (echivalentul a 437 mil. euro), potrivit BNR. Creşterea soldului este de echivalentul a 100 milioane de lei faţă de nivelul din luna decembrie. Numai în luna martie creşterea soldului a fost de aproape 50 mil. lei.
„Dobânzile la lei nu sunt încă la valoarea celor în euro, dar au scăzut vizibil faţă de începutul anului. Creditele «Prima casă» în lei au acum dobânzi de sub 7% pe an. Este însă important să ţinem cont de volatilitatea dobânzii Robor“, afirmă Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului Alliance Finance.
Andrei spune că probabil în prezent s-a ajuns ca la nivelul întregii pieţe unu din zece credite imobiliare noi să fie în lei. Spre comparaţie, la nivelul întregului portofoliu de credite, imobiliarele în lei reprezintă numai 5% din total. Băncile aveau în bilanţuri credite pentru achiziţia de locuinţe de 37,8 miliarde de lei (8,6 mld. euro), din care aproape 8,2 mld. euro sunt credite în valută.
Creditele în lei pentru achiziţia de locuinţe au fost ocolite mult timp de către clienţi din cauza dobânzilor foarte mari, devenind abia recent o alternativă de finanţare, ca urmare a scăderii dobânzilor şi a volatilităţii cursului de schimb. Determinantă pentru accelerarea vânzărilor de credite imobiliare în lei a fost însă lipsa resurselor în valută ale băncilor.
Cu toate acestea, bancherii sunt încă reticenţi să promoveze agresiv creditele imobiliare în lei, p