Serbarile campenesti, paradele sau premiile primite de catre muncitorii marilor intreprinderi de stat au devenit istorie pentru ceea ce inseamna astazi 1 Mai, la fel ca vechiul combinat Phoenix, compania miniera Remin sau ca uzina Romplumb. Sfaraitul micilor pe gratare e cel care a inlocuit intonarea imnului, obisnuita pentru Ziua Muncii pe vremea vechiului regim, in vreme ce iesirile colective ale angajatilor au a fost transformate in petreceri restranse, de familie. Pentru multi salariati de astazi, 1 Mai e chiar o zi obisnuita de munca, deoarece majoritatea firmelor din mediul privat au lucrat la foc automat.
Astazi, imnul de 1 Mai mai rasuna doar pentru nostalgici. Maramuresenii care au primit liber si care dimineata au luat cu asalt zonele de agrement din judet recunosc ca nu isi doresc nicidecum o petrecere pe modelul celor care erau organizate in urma cu 20 de ani. Fie ca au ani buni in campul muncii, fie ca nu au lucrat o zi in viata lor sau au iesit la pensie, cei iesiti la iarba verde spun ca prefera sa fie cu familia sau cu prietenii la un mic si la o bere, in loc sa sarbatoareasca alaturi de colegii de la serviciu.
“Am venit de vreo doua ore. Ne-au luat ceva pregatirile... Am venit cu niste mici, ca toata lumea de altfel, bere, restul este la rece, suc, apa... Am venit si cu niste cartofi, ca sa mearga bine cu micii, niste ceapa si cam atat ”, a aratat un tanar aflat cu prietenii pe Valea Usturoiului, din Baia Mare.
Zonele cunoscute de baimareni pentru picnic au fost ocupate rapid de grupurile dornice sa se relaxeze in natura. Unii au iesit la gratare, altii au profitat de orele libere de astazi pentru a face o drumetie, in timp ce numeroase doamne si domnisoare s-au bucurat de vremea buna de afara si au iesit la bronzat.
Multi dintre petrecareti au trecut pe la supermarket pentru a-si umple cosurile cu pr