Preţul cuprului a ajuns cu 17% sub maximul atins în februarie şi a scăzut cu 20% în ultimii doi ani, însă analiştii estimează că acesta va creşte în următoarele luni datorită accelerării avansului economic al Chinei în a doua jumătate a anului şi a revenirii economiei americane, cea mai mare la nivel mondial, scrie presa internaţională.
„În pofida scăderii recente a preţului cuprului, perspectivele pe termen lung ale acestei pieţe sunt bune. Cererea din China este încă mare, chiar dacă rata de creştere a PIB-ului este mai redusă, iar alte ţări asiatice care investesc masiv în infrastructură au nevoie de asemenea de cupru“, a declarat Radoslaw Zalozinski, şeful departamentului de risc de la KGHM, pentru agenţia poloneză PAP. KGHM este cel mai mare producător de argint din lume, iar la producţia de cupru se situează pe locul opt.
În ultimii doi ani preţul cuprului a scăzut cu 19,25%, de la 9.503 dolari/tonă în martie 2011 la 7.645 dolari/tonă în martie 2013.
Ţara cea mai afectată de declinul acestei pieţe este Chile, cel mai mare producător şi exportator de cupru din lume. Industria cuprului este principala sursă de venituri fiscale pentru Chile, iar exporturile de cupru reprezintă 15% din PIB-ul ţării, notează Financial Times. Cererea scăzută din partea Chinei, cel mai mare cumpărător al cuprului din Chile, afectează toate sectoarele economiei ţării sud-americane.
Analiştii de la Goldman Sachs anticipează însă că preţul cuprului îşi va reveni în următoarele trei luni. Banca americană are activităţi de trading cu materii prime. „Îmbunătăţirea cererii ar trebui să ducă la creşterea preţului cuprului în actualul context de pe piaţă“, se arată într-un raport al băncii citat de Market Watch.
Preţul cuprului a ajuns cu 17% sub maximul atins în februarie şi a scăzut cu 20% în ultimii doi ani, însă analiştii estimează că acesta va creşte în