Aproape că nu există familie de români care să nu se bucure, în aceste zile, de bucuria de a face un grătar. Fie cu mici sau altfel de carne, fie cu legume, pentru cei care ţin post, sfârâitul apetisant îi ademeneşte. Îmbătaţi, la propriu sau la figurat, unii uită, însă de cele mai elementare reguli pentru a se păzi şi pot provoca incendii.
Focul aprins în locuri neamenajate, în apropierea pădurilor, ori acasă, la pensiuni sau cabane, lângă materiale inflamabile este extrem de riscant. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti a transmis ce trebuie făcut pentru ca bucuria grătarului să nu se transforme într-o tragedie.
Cu scopul preîntâmpinării producerii unor situaţii de urgenţă, ce se pot solda cu consecinţe grave, având în vedere afluxul mare de cetăţeni către obiective turistice şi spaţii de agrement, ISU Bucureşti recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:
· este interzis focul deschis, cu excepţia spaţiilor special amenajate în acest sens;
· respectarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor afişate sau dispuse de administratorul fondului forestier;
· utilizaţi grătarele doar în locurile special amenajate şi indicate prin panouri avertizoare; ca măsură de prevenţie, stingeţi focul cu apă şi acoperiţi jarul cu pământ;
· nu lăsaţi copiii să se joace cu focul.
În cazul producerii unui incendiu se acţionează de urgenţă pentru:
· anunţarea incendiului la numărul unic pentru apeluri de urgenţă la 112;
· stingerea incendiului cu mijloace de primă intervenţie până la sosirea pompierilor militari.