Românii cred că ZIUA MUNCII se sărbătorea mai frumos înainte de 1989 și că în perioada comunistă se muncea mai mult decât acum, arată un sondaj efectuat de IRES.
ZIUA MUNCII: 56% dintre cei chestionați au spus că ziua de 1 Mai se aniversa mai frumos în perioada comunistă decât în prezent. Numai 25% cred că se aniversează mai frumos acum, în timp ce 6% nu văd nicio diferență. Restul nu au avut o părere.
Pe de altă parte, jumătate dintre subiecți sunt de părere că 1 Mai și-a păstrat, e drept, parțial, caracterul de zi a muncii, în timp ce 47% cred că acesta s-a pierdut.
Tot legat de raportarea la trecutul apropiat, 64% dintre români cred că în România s-a muncit mai mult înainte de 1989. Numai 23% cred că acum se muncește mai mult decât înainte, în timp ce 6% cred că se muncește la fel. Restul subiecților nu au formulat o opinie.
Vor să sărbătorească ZIUA MUNCII prin odihnă
Întrebați cum ar vrea să aniverseze ziua de 1 Mai, 88% au spus că vor să aibă o zi liberă, dovedind că, oricât de nostalgici ar fi după vremurile de dinainte, perspectiva de a sărbători munca prin muncă nu le surâde.
Peste jumătate dintre români (54%) spun că obişnuiesc să sărbătorească ZIUA MUNCII, iar cei mai mulţi dintre ei petrec această zi fie acasă (39%), fie la iarbă verde (39%), cu familia apropiată (54%), în compania prietenilor (25%) sau cu familia extinsă (17%)
Ca mod de petrecere a vacanței prelungite de 1 Mai și Paște, 2 din 10 români vor pleca undeva în această perioadă, majoritatea optând pentru a merge în ţară, în vizită la rude şi prieteni (54%), la munte în România (35%) sau la ţară (34%). 41% dintre cei chestionaţi spun că vor ieşi la iarbă verde de 1 Mai, 38% vor pregăti cu această ocazie mici, 52% vor face grătare.
Bugetul alocat pentru ziua de ZIUA MUNCII este unul relativ modest: unul din 3 respondenţi alocă până în 100 de le