O știre apărută zilele trecute a fost îndelung comentată de către toți cei care, împătimiți fiind de ieșirile în aer liber, la un grătar, au aflat că acest 1 Mai ar putea fi ultimul la care ar mai avea liber la consumul de mici, deveniți, prin tradiție, unul dintre preparatele tradiționale din carne ale oricărui festin în aer liber.
Informația difuzată recent consta în aceea că vânzările de mici ar putea fi interzise în România.
Micii sunt în acest moment unul dintre cele mai răspândite produse din carne proaspătă procesată de la noi din țară și realizează vânzări de peste 50 de milioane de euro anual.
Motivul pentru care aceștia riscă să dispară de pe piață începând cu luna iunie este intrarea în vigoare a unui regulament european care interzice folosirea în compoziția acestui gen de produse a carbonaților de sodiu, precum și a unui conservant și a unui antioxidant.
Cei trei aditivi alimentari pomeniți anterior sunt, în fapt, elementele esențiale în rețeta de preparare a micilor.
Piața locală a micilor s-a ridicat anul trecut la aproximativ 22.000 de tone, din care 72% a fost acoperit de vânzările din retail-ul modern.
Potrivit prevederilor legale europene, de la 1 iunie producția de mici sub actuala rețetă va fi interzisă.
“Sunt cateva confuzii de exprimare. Nu este vorba de interzicerea aditivului, ci de faptul că am uitat să cerem permiterea aditivului”,
a explicat consumatorilor președintele Patronatului Romalimenta, Sorin Minea.
Acesta a precizat că “bicarbonatul de sodiu se poate folosi în carnea crudă tocată, dar se poate folosi și când vrei să maschezi un miros al cărnii. De aceea, Uniunea Europeană nu l-a agreat. Prima rețetă cunoscută de mici datează din 1902 și aceasta specifică bicarbonatul în cantitate de 2-3 grame la un kilogram de carne. E folosit pentru a frăgezi compoziția și a păstra compoziția. Dac