O reţea de infractori cu ramificaţii în Iaşi şi Alba Iulia "a prăduit" 25 de kilograme de aur. Firmele implicate au solicitat statului să ramburseze circa 8 miliarde de lei vechi reprezentând TVA Sursa: Buna Ziua Iasi
Zeci de kilograme de aur, vandute ilegal pe piata Iasului, informează ziarul Bună Ziua Iaşi . Până acum s-a descoperit că prin intermediul a două case de amanet din Iaşi s-a "spălat" o cantitate de 25 de kilograme de aur furat din ţările din Uniunea Europeană. Potrivit sursei citate, reţeaua are ramificaţii în Iaşi şi Alba Iulia, mulţi dintre membrii grupării fiind cetăţeni români de etnie romă din localităţile Grajduri şi Ciurea.
Aurul furat din ţările din Vestul Europei era "spălat" prin intermediul caselor de amanet, până acum fiind descoperită implicarea a două asemenea societăţi comerciale din Iaşi. Aurul era dat la casele de amanet pentru obţinerea unor împrumuturi. Infractorii amanetau aurul, luau banii, dar nu mai rambursau niciodată împrumuturile. Anchetatorii au stabilit că patronii caselor de amanet ştiau că romii nu vor mai veni să recupereze aurul. Mai mult decât atât între hoţii de aur din Europa şi proprietarii caselor de amanet exista o înţelegere în acest sens. Casele de amanet vindeau apoi aurul pe piaţa liberă.
TUPEU MAXIM: Au cerut şi rambursarea TVA
Escrocheria a ieşit la iveală în momentul în care firmele implicate au cerut rambursarea TVA. Pentru cele 25 de kilograme de aur comercializat după reţeta de mai sus, s-a cerut statului român -prin Direcţiile de Finanţe din Iaşi şi Alba Iulia - rambursarea sumei de aproximativ 8 miliarde lei vechi, scriu jurnaliştii de la Bună Ziua Iaşi.
Cercetările nu sunt finalizate, astfel că anchetatorii estimează că poate fi vorba despre o cantitate mult mai mare de aur furat în U.E. şi "spălat" în România.
Potrivit BZI, firmele din judetul Iasi care sunt implicate sun