Decizia a fost luată de Curtea Constituțională. În prezent, ca urmare a unei hotărâri a Înaltei Curți, cele două fapte se judecă în civil Sursa: MARIAN ILIE
Insulta şi calomnia vor reveni din nou în Codul Penal, ca urmare a deciziei luate luni de Curtea Constituţională a României. CCR a decis, în unanimitate de voturi, că Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din 18 octombrie 2010, prin care s-a stabilit că normele de incriminare a insultei şi calomniei nu sunt în vigoare, este neconstituţională. Mai precis, judecătorii Curţii au găsit că hotărârea ÎCCJ contrazicea o decizie din 2007 a CCR, care cerea menţinerea celor două delicte în Codul Penal. În prezent, ca urmare a Deciziei ÎCCJ, insulta şi calomnia se judecă în civil.
Decizia de luni a CCR este definitivă şi general obligatorie. Aceasta va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, Înal tei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General şi Consiliului Superior al Magistraturii.
Celebrele articole 205, 206 şi 207 - tratând primul insulta, cel de-al doilea - calomnia şi cel de-al treilea - proba verităţii - ar urma astfel să revină în Codul Penal.
O presă mai responsabilă sau jurnalişti timoraţi?
Judecătorul Cristian Danileţ, una dintre victimele campaniei Antenei 3 împotriva CSM, a salutat pe blogul său decizia CCR, spunând că, astfel, „presa va deveni mai responsabilă”, iar „atacurile personale vor fi înlocuite de argumente factuale”. Pe de altă parte, repetatele atacuri ale Puterii la adresa EVZ, a B1TV sau a RTV demonstrează cât de puţină răbdare are actuala Putere cu criticii săi şi ce instrument util i-ar fi articolele 205 şi 206.
Verdictul CCR este, aşadar, unul cu dus-întors. Pe de o parte, pe fundalul dezincriminării insultei şi calomniei, atacurile la persoană în spaţiul public s-au înmulţit, vinovaţi de aceasta făcându-se atât ziarişti