Două fonduri de investiţii au cerut explicaţii acţionarului majoritar al producătorului de medicamente Zentiva, gigantul francez Sanofi, pentru creditele cu dobândă ROBOR minus 0,15% luate de la companie. Acesta este primul caz public în care este scos la lumină un posibil mecanism prin care multinaţionalele se pot folosi de resursele sucursalelor altfel decât prin profit şi dividende.
Un grup de acţionari minoritari ai producătorului de medicamente Zentiva Bucureşti (fostul Sicomed) a cerut explicaţii în adunarea generală a acţionarilor de vineri privind creditele de zeci de milioane de lei acordate la dobânzi preferenţiale companiei-mamă Sanofi.
AGA, desfăşurată la sediul companiei, a durat cinci ore.
În mod uzual, companiile-mamă sunt cele care susţin prin finanţare dezvoltarea subsidiarelor locale. De altfel, împrumuturile acordate de firmele-mamă intră şi în calculul investiţiilor străine directe în România.
Companiile cu capital străin au avut în 2011 afaceri de 96 mld. euro în România, însă rezultatul net cumulat este o pierdere de 400 mil. euro (profituri de 4,7 mld. euro şi pierderi de 5,1 mld. euro), conform BNR. Zentiva este o companie profitabilă, având anul trecut un profit de 32 mil. lei la afaceri de 242 mil. lei.
Acţionarii minoritari consideră că împrumuturile acordate de acţionarul majoritar la dobânzi sub media practicată de băncile locale la împrumuturile acordate în lei (ROBOR minus 0,15%) reprezintă un mod prin care acţionarii francezi s-ar folosi de resursele societăţii. „De ce să beneficieze de aceste credite doar acţionarul majoritar? Şi noi suntem acţionari, de ce nu ne daţi şi nouă credite în condiţiile acestea?“, a întrebat în AGA unul dintre acţionari. Minoritarii au cerut şi un raport de audit suplimentar privind tranzacţiile derulate de companie cu alte firme din grup, dar acţionarul majoritar a