Media europeană a somajului a crescut la 12,1% din totalul populației active, față de 11% in martie 2012.
Exact în ajunul Zilei Muncii, biroul european de statistică Eurostat a publicat cifrele actuale ale șomajului în Uniunea Europeană, iar ele nu sînt deloc incurajatoare.
Media europeană a somajului a crescut la 12,1% din totalul populației active, față de 11% in martie 2012. Chiar si in interiorul zonei euro somajul a crescut cu un punct intr-un an, de la 10% anul trecut la 11% in prezent.
Cu totul, 26,5 milioane de oameni sînt fără lucru in UE, dintre care 19 milioane in zona euro. Somajul cel mai coborât se înregistrează in Austria (4,7%), Germania (5,4%) si Luxembourg (5,7%); cel mai ridicat, in jur de 27%, in Grecia si Spania, urmate de Portugalia cu 17,5%.
In Grecia s-a înregistrat ce mai vertiginoasă creștere a șomajului, cu 6 procente într-un an, de la 21% la 27%. Somajul a scăzut in schimb ușor in țările baltice si in Irlanda.
Cei mai afectați sînt insa tinerii in căutare de lucru. Daca se analizează cifrele somajului printre cei sub 25 de ani, se constata ca deși in câteva țări procentul șomajului printre tineri rămâne sub 10% (Austria, Germania, Olanda), in Spania si Grecia în schimb cifra depășește 50% (59% in Grecia), iar in Italia si Portugalia se apropie de asemenea de 40%.
In comparație cu media europeană de 12% din populația activă in căutare de lucru, somajul atinge oficial doar 7,6% in Statele Unite si 4,3% in Japonia.
In România, cifra somajului este actualmente de 6,9%, altfel zis abia puțin peste jumătate din media europeană si cu un punct mai mică decât in Statele Unite. Explicația cifrei scăzute a șomajului in România trebuie insa căutată in masiva emigratie a unei părți a populației active, iar nu in performanțele economiei țării. In schimb, si in România so