Problemele lui Sorin Ovidiu Vîntu cu Justiţia nu s-au terminat odată cu ieşirea sa din închisoare. Alte două procese pe rol, plus pierderile financiare ca şi pierderea influenţei pe care o exercita prin postul de ştiri Realitatea Tv fac ca epopeea omului care a lăsat fără bani 300.000 de români să fie departe de a se fi terminat.
Doi ani cu executare. Aşteaptă recusul
Prima şi cea mai stringentă problemă pare să fie sentinţa de doi ani de puşcărie cu executare pe care Tribunalul Bucureşti a pronunţat-o împotriva lui Vîntu, în data de 2 octombrie 2012, pentru favorizarea infractorului, în dosarul în care este acuzat că l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa (fostul său om de încredere din conducerea FNI) să fugă din ţară. Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de avocaţii lui Vîntu.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul preşedinte al Băncii Române de Scont, Octavian Ţurcan şi şoferul lui Vîntu, Alexandru Stoian. Aceştia sunt acuzaţi de complicitate la fuga lui Nicolae Popa, fostul şef al Gelsor şi SOV Invest, firmele prin care Vîntu ar fi delapidat Fondul Naţional de Investiţii.
Dosarul FNI, redivivus
Cel de-al doilea dosar pe care Vîntu îl are pe rol este, de fapt, o reinculpare a sa în devalizarea FNI.
Iniţial, SOV a fost cercetat ani întregi pentru această afacere, însă a fost judecat într-un singur dosar. Dosar în care judecătorii nu l-au mai putut condamna, pentru că faptele s-au prescris.
Procurorii au demarat de la zero o nouă anchetă penală şi, în septembrie 2012, probabil şi în baza declaraţiilor făcute după ce Nicolae Popa a fost prins şi extrădat din Thailanda, l-au acuzat official pe Vîntu de “spălare de bani şi instigare la delapidare”.
Potrivit rechizitoriului trimis în instanţă, Vîntu a fost principalul beneficiar al sumelor de bani provenite din ţeapa FNI, care a afectat 300.000 de depun