Zeci de mii de persoane au participat, azi, 1 mai, in numeroase tari europene, la mitinguri organizate de Ziua internationala a Muncii, oamenii denuntand austeritatea si rata ridicata a somajului, context in care Papa Francisc pledeaza pentru "dreptate sociala" si eliminarea "sclaviei" in tari sarace.
In Grecia, Ziua internationala a Muncii a fost marcata printr-o greva generala si prin proteste fata de masurile de austeritate la care au participat aproximativ 13.000 de persoane, in principal socialisti si comunisti, la Atena si Salonic.
Mii de persoane au defilat la Paris, la apelul formatiunii populiste Frontul National (FN). La miting a fost prezenta si Marine Le Pen, liderul formatiunii, care a declarat ca Franta este "inchisa in tenebrele Europei". "Franta se zbate in continuare intr-o politica de austeritate fara sfarsit, pentru ca toata lumea incearca sa salveze un sistem cu orice pret", a spus Marine Le Pen. "Franta si poporul francez inteleg ca nu s-a schimbat nimic in ultimul an, tara ramane in acelasi tunel", a adaugat ea.
Manifestatii impotriva austeritatii si somajului au avut loc si in Italia, Turcia, Spania, Republica Cipru, Polonia si Portugalia. In Spania, unde rata somajului a atins nivelul-record de 27%, principalele doua sindicate au organizat aproximativ 80 de mitinguri in intreaga tara. Liderul sindicatului CCOO, Igancio Fernandez Toxo, a criticat aspru Guvernul de la Madrid, denuntand "iresponsabilitatea uriasa" care a condus la cresterea ratei somajului. "6.200.000 de someri; opriti austeritatea!", "Mai multa democratie, mai putina austeritate!", scria pe pancartele manifestantilor de la Madrid.
In acest context, Papa Francisc a pledat pentru "dreptate sociala", indemnand liderii politici sa creeze locuri de munca si sa respecte drepturile angajatilor. De asemenea, Suveranul Pontif a denuntat "s