Toată păcatele și greșelile noastre fotografice, să fim mai preciși. Pentru alea lumești putem să oferim, cel mult, sfaturi generale, dar nu oferim garanție pentru ele. Până pe 7 mai ai tot timpul din lume să te spovedești și să ne împărtășești slăbiciunile și ispitele care te-au atras în păcatul fotografic, dar mai ales să le îndrepți. Iar pentru asta specialiști F64 îți stau la dispoziție.
Fotografia nu e o știință exactă
Poate cea mai mare greșeală pe care o fac fotografii începători este să considere fotografia ca fiind o știință exactă. În același timp, când pozează pietre dintr-un unghi care li se pare lor fistichiu spun că ei fac artă. Ei bine, fotografia exact asta e: o artă. Bineînțeles, orice artă are niște reguli generale, dar nu are strictețea unei științe exacte. Luați drept exemplu pictura. Sunt niște linii generale pe care orice pictor le urmează. Mai mult sau mai puțin, căci, dacă ar fi stricte, am avea tablouri identice. La fel și în fotografie. Alege un subiect, aliniază 10 fotografi și o să ai tot atâția timpi de expunere și tot atâtea sensibilități ISO, obiective și viziuni. Totul depinde de ce vrei să fotografiezi și ce vrei să obții.
De exemplu, dacă vrei să fotografiezi NBC-uri (nunți, botezuri, cununii), e musai să ai bliț. Cineva, cândva, a avansat ideea că blițul e de evitat. Nimic mai fals. Într-o biserică nu poți face poze fără bliț. Da, poți să folosești ISO nșpemilioanetreizeci, dar s-ar putea să nu ai megapixelii necesari, iar pozele să aibă zgomot. Și chiar dacă ai nșpemilioanetreizecișișase de megapixeli, tot s-ar putea să te frigi. Un bliț performant te scoate din beznă! La propriu. Dacă vrei ca lumina blițului să-ți umple camera, îl pui în tavan, nu pe fețele nuntașilor, să-i arzi. Iar toate treburile astea le afli experimentând, noi putem doar să-ți dăm sfaturi și sculele necesare. Pentru asta avem și cursuri de