A devenit o tradiţie ca în Săptămâna Mare persoanele private de libertate de la Penitenciarul Codlea să renunţe la pâinea pe o zi, în beneficiul persoanelor fără adăpost. Astfel, în acest an, 367 de pâini au ajuns la cele 86 de persoane găzduite de Centrul pentru Persoane Fără Adăpost Braşov.
Colaborarea serviciului de educaţie şi de asistenţă psihosocială cu CPFA este veche, astfel că foştii deţinuţi care sunt din Braşov, nu au locuinţă şi sunt dispuşi să ţină cont de normele centrului (să nu consume alcool, să respecte programul, să se străduiască să-şi caute loc de muncă şi locuinţă etc.) pot beneficia de asistenţă specializată şi de un loc civilizat în care să doarmă.
În centru sunt adăpostite persoane provenite din cele mai diverse medii, de la foşti asistaţi de centrele de plasament, la persoane care au crescut pe stradă sau la foşti muncitori ori intelectuali care nu au mai reuşit să-şi gestioneze finanţele şi şi-au pierdut, din diverse motive, locuinţa.
Gestul persoanelor private de libertate de a dărui face parte din efortul lor de a recupera moral şi social prin exersarea actului altruist. Donarea de pâine nu este singura acţiune care a devenit bun obicei în practica penitenciarului. Astfel, programele educative sau de asistență psihosocială, activitățile de școlarizare și de formare profesională, cele de voluntariat, spectacolele caritabile sau proiectele de prevenire a infracţionalităţii se derulează cu regularitate, contribuind la ceea ce presupune fenomenul extrem de complex al reintegrării soaciale a persoanelor care îşi execută pedeapsa privativă de libertate.
Penitenciarul devine, astfel, un loc al penitenţei, adică al responsabilizării, al asumării, al revenirii la umanitatea cea de dincolo de aparenţe.
A devenit o tradiţie ca în Săptămâna Mare persoanele private de libertate de la Penitenciarul Codlea să renunţe la pâi