Sărbătorile Pascale aduc, pe lângă o puternică încărcătură spirituală, și mese mai îmbelșugate. Atenție, unele dintre alimentele-vedetă ale acestor zile ascund mari pericole pentru sănătate. Inclusiv ouăle roșii și cu salata boef trebuie preparate cu mare grijă. Experții vin cu sfaturi. Sursa: gastrowiki.ro
1. Salata verde, nelipsită de la masă odată cu venirea primăverii, este unul dintre alimentele cu risc crescut de contaminare cu bacteria E. coli, responsabilă de infecții ale tubului degestiv, diaree și chiar insuficiență renală. „Aceste frunze verzi cred de regulă pe câmpuri întinse, pe unde trec de multe ori animale, care aduc cu ele particule de gunoi, dar putem vorbi și despre contaminare prin apa pentru irigații”, explică Sarah Klein, expert în siguranța alimentară, de la Centrul pentru Știință a Intereselor Publice. Acesta crede că cea mai bună metodă de a preveni infectarea este să evităm să cumpărăm salată preambalată, cu frunze adunate de la mai multe capate de salată și să o cumpărăm de la piață, apoi să o spălăm cât mai bine.
2. Ouăle sunt purtătoare de salmonella, iar pericolul cel mai mare este că pot fi contaminate încă de la fecundare. Secretul consumului în siguranță a ouălelor este refrigerarea lor imediat după cumpărare. Sheryl Luptowski, ofițer în probleme de consum la NFS, organizația naționale de siguranță alimentară, spune că păstrarea ouălelor la rece nu este de ajuns. Acestea trebuiesc fierte foarte bine, la o temperatură de 160 de grade, până când gălbenușul este ferm.
3. Cartofii, regăsiți din plin în salata boeuf sau orientală, sunt și ei responsabili de infecțiile cu E.coli și salmonella. Dar asta nu neapărat din cauza lor, ci a modului în care sunt păstrate mâncărurile în care sunt adăugați. „Trebuie duse la frigider și păstrate până la servire. Inlcusiv piureul și cartofii copți ținuți la căldură pot provoca infecții