După ce conducerile băncilor au ajuns să fie împinse de acţionari să taie din personal şi active pentru a readuce băncile pe profit, sindicatele admit în premieră că ar fi de acord cu reducerile de posturi.
De ce au întârziat băncile să se restructureze, în condiţiile în care economia s-a ajustat atât de mult pe fondul crizei? Pentru că au mizat pe faptul că economia se va întoarce, ceea ce nu s-a întâmplat. Iar acum, când au început să fie lovite de pierderi, pe fondul creditelor neperformante ajunse la cer şi al scăderii intermedierii financiare, sunt forţate să se restructureze radical, şi la nivelul personalului şi la nivelul activelor, spune analistul financiar Florin Cîţu.
Anul trecut numărul angajaţilor din sistemul bancar s-a redus cu circa 4.000, până la 61.770, fără ca vreo bancă să anunţe un program de restructurare de personal. Pentru acest an, deşi doar o bancă a anunţat un program important de restructurări de personal, este de aşteptat ca numărul angajaţilor din sistemul financiar-bancar să scadă cu peste 10.000, din care în jur de 7.000 doar din bănci, potrivit lui Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSBA).
„Cu excepţia BCR, care a anunţat că va renunţa la 1.600 de angajaţi în etape, până la jumătatea lui 2014, nicio altă bancă nu şi-a făcut publice intenţiile, deşi majoritatea apelează la o restructurare mascată. În loc să discute cu noi, conform legii, băncile discută cu fiecare angajat vizat în parte şi propun două-trei salarii compensatorii peste cele prevăzute în contractul colectiv de muncă (CCM), astfel că plecarea se face pe cale amiabilă, fără ca angajatul să beneficieze de şomaj şi fără să-l putem ajuta pentru reconversie“, spune Paraschiv.
Am putea spune că unele bănci apelează la aceste soluţii de teamă că sindicatele s-ar opune concedierilor colect