Ouă încondeiate de gospodinele din Vrancea, expuse la Galeriile de Artă din Focşani (foto Silvia Vrînceanu) În Joia Mare se înroşesc ouăle de Paşte, potrivit tradiţiei populare, aceasta fiind ziua cand Iisus a fost răstignit iar ouăle din coşul pe care Maica Domnului l-a aşezat la baza crucii s-au înroşit de la sangele Mantuitorului.
Simbol al sangelui lui Iisus, roşul este culoarea tradiţională folosită la vopsirea ouălor pascale. Ouăle colorate în galben, verde, mov sau albastru ori decorate cu plante şi motive populare vestesc bucuria primăverii, a renaşterii naturii, a Învierii. Joia Mare se mai numeşte popular Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimăriţa, în functie de regiune. Se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică uşor şi că, îngropate pe ogor, feresc recoltele de grindină. De asemenea, se spune că ouăle încondeiate în Joia Mare îi apără pe cei ai casei de suferinţe şi necazuri. Tradiţia populară mai spune că din Joia Mare sau de “nunta urzicilor” aceste plante îşi schimbă gustul şi nu mai trebuie mancate, mai ales că au fost folosite pentru a-l lovi pe Iisus pe drumul Golgotei. Nu vă grăbiţi să ciocniţi ouăle roşii înainte de Înviere. Se spune ca cel care mănancă ou pentru prima dată în ziua de Paşte va fi uşor ca un fulg tot anul. Din Joia Mare pană în ziua de Paşti se zice că nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca. Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi, iar în această zi se face ultima pomenire din Postul Mare a celor decedaţi. (S. V.)
Ouă încondeiate de gospodinele din Vrancea, expuse la Galeriile de Artă din Focşani (foto Silvia Vrînceanu) În Joia Mare se înroşesc ouăle de Paşte, potrivit tradiţiei populare, aceasta fiind ziua cand Iisus a fost răstignit iar ouăle din coşul pe care Maica Domnului l-a aşezat la baza crucii s