Epidemia de febră Dengue din Paraguay a atins 70.000 de persoane şi a făcut 48 de morţi în 2013, ”o amploare istorică”, a apreciat, într-un bilanț, ministrul paraguayan al sănătăţii, Antonio Arbo.
”Acest an este cel în care epidemia a atins cel mai mare nivel al său şi cel mai grav din istorie”,
a declarat luni seara ministrul Antonio Arbo.
Acesta a subliniat că alte peste 110.000 de cazuri raportate se aşteaptă să fie confirmate, în urma analizelor aflate în curs.
”Numărul persoanelor contaminate este de patru ori mai mare decât cel din 2012”,
a informat ministrul, precizând că numărul deceselor rămâne inferior pentru moment.
Arbo a lansat critici la adresa locuitorilor din capitală şi la adresa departamentului central (regiunea metropolitană Asuncion) pentru indiferenţa lor faţă de curăţenia din locuinţe.
Maladia, care este o infecţie virală, se transmite prin ţânţari.
”Când sunt întrebaţi oamenii dacă ştiu ce este dengue, 90 % răspund da, dar când sunt chestionaţi pentru a afla dacă au făcut ceva în scopul evitării propagării sale, doar 30 % dintre ei răspund da“,
a precizat ministrul, informând că proprietarii marilor reşedinţe și oamenii simpli sunt cei care cooperează cel mai puţin pentru combaterea epidemiei.
”Persoanele bogate obstrucţionează munca angajaţilor însărcinaţi cu inspectarea vecinătăţii locuinţelor”,
a afirmat Antonio Arbo, menţionând cazul unui proprietar care a refuzat accesul la reşedinţa sa, a cărei piscină este un adevărat focar epidemic.
În general, maladia provoacă febră puternică, dureri de cap, dureri articulare şi poate deveni hemoragică.
Momentul culminant al contaminării este, de obicei, în luna aprilie.
În America de Sud, Paraguayul este ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii din cauza febrei Dengue, potrivit Departamentului de Supraveghere Sanitară din Parag