Vezi
Un sport care le aminteste multora de copilarie recupereaza tot mai mult teren in randul maramuresenilor cu pofta de miscare, dar si de distractie. Chiar daca unii ar crede ca acest sport a fost dat uitarii, componentele jocului devenind, cel mai probabil, piese de muzeu, realitatea este alta, iar jocul de turca, pentru ca despre el este vorba, se adapteaza cu succes si decorului de secol 21.
Mai intai este nevoie de turci, adica de betele ascutite la ambele capete. Mai apoi e nevoie de un bat mai lung, cu care este lansata turca. Si mai e nevoie sa aduni o ceata de prieteni cu pofta de joc. In Maramures, turca este sport serios: exista echipe, care participa la diferite turnee si organizeaza diverse campionate. Antrenamente de turca au loc atat in Baia Mare, cat si in Sighetu Marmatiei. In judet exista si o asociatie, Clubul Roman de Turca , cu sediul in Sighet, care reuneste peste 50 de membri. Nicu Rotarescu, jucator de turca, explica: "E un sport care e cunoscut din antichitate si care se spune ca s-a jucat peste tot in lume, din Italia pana in India. Noi, cand eram copii si nu aveam minge, jucam turca. E un joc care spun eu leaga prietenii si dezleaga amintiri. Il jucam cu placere. Se poate juca la orice varsta".
Turca este un joc traditional, care pune fata in fata doua echipe, fara ca intre adversari sa existe contact direct. Indemanarea si rabdarea sunt calitatile solicitate de acest joc. Echipele sunt alcatuite din cate patru membri plus o rezerva. Terenul de joc are o forma mai speciala, un sfert de cerc cu raza de 50 de metri. La coltul de 90 de grade se afla o groapa cu aspectul de fund de barca. Mihai Manole, arbitru, vine cu detaliile: "In prima faza trebuie sa arunci un bat de 22 de centimetri, cu ajutorul unui baston de 80, in asa fel incat echipa adversa sa nu te prinda. Daca nu te-au prins si nu te-au scos prin ar