Marele talent al PSD, atunci când se află într-o coaliţie de guvernare, este să-şi strângă în braţe partenerul şi să-l sufoce cu ”dragostea” sa. Imediat după preluarea puterii, PSD şi PNL au intrat într-o competiţie acerbă, a cărei miză este evitarea erodării.
Competiţie în care ”know how”-ul social-democraţilor este mult mai consistent decât cel al liberalilor. Mărturie stau cifrele din sondajele date publicităţii în ultima vreme, indiferent de partidul care le-a comandat.
Cercetările sociologice relevă că PSD s-a consolidat în jurul a 40 de procente intenţie de vot (un câştig având în vedere că bazinul său electoral tradiţional este situat între 30- 35%), iar PNL este pe un trend descendent şi se pregăteşte să cadă sub pragul de 20%. Mai mult, cota de încredere a lui Victor Ponta este mult mai consistentă decât cea a lui Crin Antonescu. Ultimul sondaj CCSB (institutul de sondare a opiniei publice patronat de Dan Voiculescu) îl creditează pe premier cu 43%, iar pe preşedintele Senatului, cu doar 30 %. Procentul lui Ponta se menţine la un nivel confortabil pentru un şef de guvern, a cărui lună de miere, de după venirea la putere, s-a cam terminat.
Sociologii pun erodarea lui Crin Antonescu pe seama prestaţiei sale din vara lui 2012, când, pentru o scurtă perioadă de timp, a ocupat funcţia de preşedinte interimar. Imaginile cu şeful PNL încercând să discute cu reprezentanţii FMI într-o engleză chinuită au fost, spun specialiştii, suficient de penetrante la nivelul mentalului colectiv, astfel încât să-i producă serioase prejudicii de imagine. Nu a fost vorba doar de atât. Dacă trecem în revistă ce s-a întâmplat pe scena publică, în ultima vreme, ne vom putea explica scăderea PNL şi a liderului său în opţiunile alegătorilor.
Liberalii au fost protagoniştii unor scandaluri răsunătoare. Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, un prieten al lui