Potrivit unui nou studiu, fetele de vârsta adolescenţei au mai multe şanse să aibă probleme de sănătate din cauza fumatului pasiv decât băieţii de aceeaşi vârstă.
Atunci când adolescentele sunt expuse fumului de ţigară acasă, au un nivel mai scăzut al tipului de colesterol benefic, care reduce riscul problemelor de inimă, potrivit „DailyMail“.
Lipoproteinele cu densitate crescută (LDC) colectează colesterolul în exces din sânge şi o duc la ficat, acolo unde poate fi eliminat. Ele au un rol important în combaterea afecţiunilor de inimă.
Cercetătorii au studiat mai mult de 1.000 de adolescente născute între 1989 şi 1991.
Studiul a adunat informaţii despre fumatul pasiv în incinta locuinţelor, începând de la sarcina de 18 săptămâni până când copiii au împlinit 17 ani.
În acel timp, 48 la sută dintre participant erau expuşi fumatului pasiv acasă.
S-au făcut teste de sânge pentru a stabili nivelul de colesterol al adolescenţilor.
Chi Le-Ha, conducătoarea studiului de la University of Western Australia, a declarat: „În studiul nostru, fetele de 17 ani care fumau pasiv aveau şi un nivel mai scăzut de LDC. Acelaşi lucru nu pot spune în cazul băieţilor, ceea ce sugerează că fumatul pasiv este mai periculos pentru fete“.
„Dacă ne gândim că bolile cardiovasculare sunt principala cauză a morţii pentru femei în lumea vestică, această descoperire este una importantă.“