Curtea Constituţională a stabilit, luni, ca insulta şi calomnia să fie reintroduse în Codul Penal. Se încheie astfel o perioadă de trei ani în care, de pe rolul instanţelor de judecată, au lipsit procesele penale având ca obiect infracţiunile de insultă şi calomnie, procese care, de regulă, îi au ca pe ziarişti drept principali "protagonişti".
Decizia Înaltei Curţi, neconstituţională
Judecătorii constituţionali au stabilit, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, că ”dezlegarea dată problemelor de drept judecate” prin Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție - Secțiile Unite nr.8 din 18 octombrie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.416 din 14 iunie 2011, este neconstituțională, contravenind Constituției și Deciziei Curții Constituționale nr.62 din 18 ianuarie 2007, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.104 din 12 februarie 2007.
Decizia Înaltei Curţi din 18 octombrie 2010, care a soluţionat un recurs în interesul legii - formulat de procurorul general al României - a stabilit că "normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse în art. 205 şi 206 din Codul penal, precum şi prevederile art. 207 din Codul penal privind proba verităţii, abrogate prin dispoziţiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispoziţii declarate neconstituţionale prin Decizia nr. 62 din 18 ianuarie 2007 a Curţii Constituţionale, nu sunt în vigoare. Obligatorie, potrivit art. 4142 alin. 3 din Codul de procedură penală".
Curtea Constituţională urmează să motiveze această decizie prin care insulta şi calomnia au fost reintroduse în Codul Penal.
De când se aplică decizia CCR
Decizia judecătorilor CCR a fost comentată de către judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, pe blogul personal. Magistratul împărtăşeşte punctul de vedere al CCR şi critică opinia judecător