Daca ziua de 1 mai a anului trecut a fost marcata de proteste in strada, in aceeasi simbolistica muncitoreasca, 1 mai 2013 ar putea fi ziua “celebrarii” somajului, sau a unui semnal de alarma cu privire la cotele ridicate inregistrate din ultima vreme.
Mereu in crestere, cifrele referitoare la someri, la viitoarele disponibilizari fac din ziua de maine o mare incertitudine pentru cetatenii europeni. Agentiile de sondare a opiniei publice subliniaza teama cu care respondentii vorbesc despre actualul loc de munca, despre somaj, despre preturi si facturi.
Toate descriu o lume dificila si dureroasa.
Nu departe de ziua de duminica, Grecia a anuntat reduceri a numarului de functionari cu 15.000 mii de oameni pana la sfarsitul anului 2014. Anuntul a declansat, bineinteles, proteste in strada la care au participat atat angajatii din sectorul public cat si cei din mediul privat.
Faptul ca in Spania numarul somerilor a ajuns la 6,2 milioane s-a soldat de asemenea cu proteste impotriva echipei guvernamentale care de cateva luni incearca sa implementeze masuri de crestere economica. Unul din 6 spanioli cu varsta de 25 de ani este somer, disponibilizarile nu au incetat, iar crearea de noi locuri de munca este deja un vis, chiar si pentru guvern.
Analistul spaniol, Federico Steinberg, conchide extrem de simplu: „rata somajului si problema locurilor de munca nu vor putea fi rezolvate pana nu se va reveni la crestere economica, ceea ce nu se va intampla mai devreme de sfarsitul acestui an.” O predictie sumbra dar realista.
Nici Franta nu sta prea bine unde sunt 3,2 milioane de someri cu o crestere anuala de 11,5% (conform datelor furnizate de Departamentul Muncii Francez).
In fata acestor date, Francois Hollande se dezice de austeritate si isi revizuieste targetul pentru deficit de la 3% la 3,7% pentru anul 2014. La fel si comisarul european,