Peste 80% dintre români consideră că doar prin muncă şi efort România poate ieşi din criza economică, arată o cercetare recentă. Cu toate acestea, 3 din 5 români spun că 1 Mai trebuie sărbătorit prin repaos şi odihnă.
Un studiu online realizat în preajma zilei de 1 Mai, pentru a cerceta atitudinea românilor faţă de muncă şi angajatori, a scos la iveală că 80,6% dintre români sunt convinşi că actuala situaţie economică poate fi depăşită doar prin muncă. În ceea ce priveşte principala motivaţie faţă de muncă, aproape jumătate dintre români (44,5%) declară că vin la serviciu pentru salariul lunar, în timp ce 32% spun că muncesc din pasiune. La studiu au participat peste 5.800 de respondenţi cu vârsta de peste 18 ani.
Românii se consideră mai degrabă un popor harnic (55,4%) decât leneş (44,6%). Ca modele de urmat, aceştia cred că germanii (44,5%), japonezii (35,12%) şi chinezii (13,42%) sunt printre cele mai muncitoare popoare.
Întrebaţi despre relaţia dintre mediul privat şi sectorul public, cei mai mulţi români (peste 62%) consideră că angajaţii de la stat muncesc mai puţin decât cei din sectorul privat, în timp ce 29% sunt de părere că toţi românii muncesc la fel de mult. Doar 8,5% dintre români sunt de părere că angajaţii de la stat muncesc mai mult decât cei de la privat.
Unul din trei români munceşte ore suplimentare cel puţin o dată pe săptămână (31,8%), în timp ce 17,8% dintre aceştia petrec un weekend la birou o dată pe lună, iar 12% se duc în weekend la birou o dată pe trimestru. Doar 8% dintre români nu se abat de la orarul de muncă stabilit cu angajatorul. Deşi lucrează ore suplimentare, doar 12,8% dintre români declară că sunt întotdeauna plătiţi corespunzător pentru acestea, în timp ce 21,8% sunt remuneraţi ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de muncă. Unul din trei români, pe de altă parte, lucrează ore suplimen