Profitul grupului rus Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, a scăzut anul trecut pentru prima oară în ultimii 10 ani, cu 9,5%, la 1.180 miliarde ruble (38 miliarde dolari), din cauza reducerii cererii la nivel european şi a majorării costurilor operaţionale, scrie Bloomberg. Veniturile au crescut cu 2,7%, la 4.760 miliarde ruble (153 miliarde dolari) datorită majorării preţurilor la gaze naturale care a compensat scăderea exporturilor. Gazprom, care acoperă un sfert din cererea din Europa, a redus livrările către această piaţă, cea mai profitabilă pentru producătorul rus, cu 3,6%. Volumul vânzărilor s-a diminuat şi pe piaţa internă, dar şi în fostele republici sovietice. Cosurile operaţionale s-au majorat cu 18%, la 3.480 miliarde ruble (112 miliarde dolari) din cauza creşterii achiziţiilor de petrol şi gaze naturale, a taxei de extracţie a mineralelor şi a cheltuielilor de personal.
Consiliul de supraveghere al companiei poloneze de gaze naturale PGNiG, deţinută de stat, l-a concediat pe directorul executiv Grazyna Piotrowska-Oliwa după un episod jenant pentru guvern de la începutul lunii aprilie, când EuRoPol Gaz, la care PGNiG deţine o participaţie de 48%, şi grupul rus Gazprom au semnat fără ştirea executivului un memorandum pentru un studiu de fezabilitate referitor la un gazoduct care va trece pe teritoriul Poloniei. Memorandumul de înţelegere a fost semnat la o zi după ce pe atunci ministrul trezoreriei Mikolaj Budzanowski a anunţat că guvernul nu are în vedere un astfel de gazoduct.
Guvernele din Europa Centrală şi de Est ar trebui să implementeze în continuare măsurile de reducere a deficitelor bugetare, dar să facă în acelaşi timp tot posibilul pentru a menţine cheltuielile pentru infrastructură care stimulează creşterea economică, a declarat Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvo