Oficialii europeni spun că sănătatea populaţiei este pusă în pericol de meniurile autohtone. Potrivit normelor europene, este posibil ca de la 1 iunie, micii tradiţionali, cu bicarbionat de sodiu, să devină doar o amintire. Expertul guvernamental la Comisia Europeană, Corina Zugravu, spune că singura şansă pentru acest produs este introducerea lui pe lista preparatelor tradiţionale protejate. “Avem reţetele cele mai vechi scrise acum 50-60 de ani şi micii se fac cu bicarbonat, nu este o înşelătorie. La nivel European, cred că nu ştiau, când s-a stabilit regulamentul, nu s-a ştiut că există un produs de acest gen. Unii şi le-au înregistrat ca preparate tradiţionale şi probabil că ăsta e şi drumul micului românesc. Dacă va fi să reuşim amendarea regulamentului, mă îndoiesc că totul se va rezolva repede şi că de la 1 iunie se va putea face fix ceva pentru mititei”, a declarat Corina Zugravu, expert guvernamental la Comisia Europeană. Interzicerea micilor de la începutul lunii iunie este o poveste, susţine însă prim-ministrul Victor Ponta. Potrivit premierului, este imposibil ca micii să dispară de pe piaţă. “Aia a fost o poveste pentru presă. Am şi primit informare de la departamentul de Afaceri Europene să liniştesc lumea în acest sens”, a declarat premierul Victor Ponta. Noul regulament european interzice folosirea carbonaţilor de sodiu, dar şi a unui conservant şi a unui antioxidant, esenţiali pentru prepararea micilor. Miza este mare, întrucât piaţa locală a micilor a ajuns anul trecut la aproximativ 22.000 de tone, iar vânzările s-au ridicat la 50 milioane de euro.
Oficialii europeni spun că sănătatea populaţiei este pusă în pericol de meniurile autohtone. Potrivit normelor europene, este posibil ca de la 1 iunie, micii tradiţionali, cu bicarbionat de sodiu, să devină doar o amintire. Expertul guvernamental la Comisia Europeană, Corina Zugravu, spune că singu