Mai bine de 400 de copii din instituţii rezidenţiale sau aflaţi în grupurile de risc au fost integraţi, începând cu anul 2007, în case de copii de tip familial şi în case de asistenţă parentală profesionistă. Acţiunile au fost întreprinse în cadrul unui proiect iniţiat de Asociaţia obştească „CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie” (CCF).
Scopul primar este menţinerea copiilor în familia biologică extinsă, iar dacă acest lucru nu este posibil, sunt propuse forme alternative de protecţie.
Solicitată de IPN, Ala Nosatâi, manager de proiecte în cadrul asociaţiei, a menţionat că regulamentul de constituire a caselor de tip familial a fost adoptat încă în anul 1980, dar a fost nevoie să fie ajustat la situaţia din Republica Moldova. CCF a elaborat un mecanism de funcţionare a acestui tip de serviciu, la care a propus şi un set de standarde pe care trebuie să le respecte familiile care iau în grijă copii dezinstuţionalizaţi.
Pe lângă casele de tip familial deschise în raioanele Călăraşi, Cantemir, Criuleni, Ialoveni, Cimişlia şi Edineţ, în anul 2007 au fost create şi case de asistenţă parentală profesionistă în mai multe raioane ale republicii. Acestea au fost o perioadă monitorizate de către membrii asociaţiei, apoi au trecut în gestiunea autorităţilor locale, care au preluat şi susţinerea serviciilor respective.
Proiectul durează din 2007, de când a început reforma sistemului rezidenţial de îngrijire a copiilor. De atunci au fost create peste 80 de servicii destinate copiilor aflaţi în situaţii de risc şi fără îngrijire părintească. Diferenţa dintre casa de tip familial şi casa de asistenţă parentală profesionistă este că în prima pot fi încadraţi de la 3 până la 7 copii, iar în cealaltă 1-3 copii. Şi mărimea îndemnizaţiilor oferite lunar copiilor diferă. Dacă în cazul caselor de tip familial îndemnizaţiile lunare sunt de 450 de lei, atunci la c