„Vino cu mine, şcoala e şi pentru tine“ este campania de incluziune a elevilor cu nevoi speciale în instituţiile cu profil general care a fost lansată ieri de Ministerul Educaţiei şi UNICEF Moldova.
Conform datelor UNICEF, 5.800 de copii cu dizabilităţi nu frecventează şcoala. Unii se izolează în instituţii speciale, iar cei care merg la şcolile generale de multe ori nu sunt acceptaţi de semenii lor. „În prezent, avem două blocaje majore în promovarea educaţiei incluzive. Primul este teama copilului cu dizabilităţi şi a părinţilor săi să-l ducă la şcoală, într-un mediu necunoscut. A doua este frica celorlalţi părinţi şi copii că elevii cu nevoi speciale vor fura din atenţia profesorilor“, spune ministrul Educaţiei, Maia Sandu.
Doar patru părinţi din zece consideră că este normal ca fiul sau fiica lor să se joace alături de un copil cu dizabilităţi. „Din păcate, unii părinţi selectează prietenii pentru copilul lor în dependenţă de starea de sănătate a acestuia sau de ce cea materială. Adulţii sunt axaţi pe lucruri materiale şi pun valorile spirituale pe ultimul loc, iar copiii devin intoleranţi după exemplul lor“, explică fenomenul Larisa Mamaliga, psiholog la Centrul Mamei şi Copilului.
Campanie de sensibilizare
Autorităţile îşi doresc să schimbe această atitudine. În cadrul unei campanii derulată împreună cu UNICEF, vor fi mediatizate trei spoturi de sensibilizare a opiniei publice, la radio şi TV, care prezintă cazuri reale. De asemenea, vor fi organizate seminare şi lecţii speciale pentru profesori şi elevi, iar în instituţii vor fi create căi de acces pentru copiii în scaune rulante.
„Educaţia este dreptul fiecărui copil, indiferent de situaţia lui materială, de etnie, de capacităţile şi de necesităţile lui. Vrem să încurajăm fiecare familie să-şi dea copiii la şcoală, iar pentru asta fiecare instituţie de învăţământ trebuie s