Reprezentanţii statelor membre nu au reuşit să formeze o majoritate certă la votul de ieri asupra propunerii Comisiei Europene (CE) de a fi interzisă folosirea mai multor tipuri de pesticide care conţin substanţe mortale pentru albine. Sursa: Vlad Stanescu
Astfel, forul european va impune agricultorilor să nu mai folosească pesticidele care conţin trei neonicotinoide, substanţe care ucid albinele şi afectează calitatea mierii, notează presa internaţională citând surse din cadrul Comisiei. Decizia acesteia are la bază avizul negativ al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).
Tipurile de pesticide vizate de interdicţia anunţată de CE sunt folosite la patru tipuri de culturi, respectiv porumb, rapiţă, floarea-soarelui şi bumbac. Principalii producători sunt germanii de la Bayer şi eleveţienii de la Syngenta. Deşi Bayer a făcut un lobby puternic pentru ca propunerea Comisiei să nu fie adoptată, Germania a votat în favoarea aplicării interdicţiei. Aceeaşi poziţie au adoptat-o şi francezii.
În schimb Italia, care iniţial votase pentru interdicţie, a trecut în tabăra opozanţilor măsurii propuse de CE, motivând că nu a obţinut posibilitatea de a trata culturile înainte de înflorire, au indicat surse din rândul participanţilor la vot. Alături de Italia, alte şapte state, între care Marea Britanie şi Ungaria, au votat împotriva interdicţiei.
Mierea bună pleacă la export
Un român consumă în medie 450 de grame de miere de albine într-un an. Spre comparaţie, în Germania, consumul mediu pe cap de locuitor este de 2,2 kilograme, iar în Belgia şi Olanda de 1,5 kilograme.
Producţia anuală de miere a României este aproximativ 20.000-22.000 de tone. Mai mult de jumătate este exportată, mai ales în state membre ale Uniunii Europene. În ciuda unei producţii bune, circa 10% din consumul intern îl repre