Minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte i-a determinat pe reprezentanţii Centrului de Transfuzii Bucureşti să pregătească un stoc de sânge mai mare ca de obicei, pentru a putea aproviziona spitalele de urgenţă care lucrează în această perioadă la foc continuu.
„Ne-am facut un stoc de sânge pentru perioada de vacanţă. Pe noi ne dezavantajează o săptămână de libere pentru că, spre exemplu, trombocitele au durată scurtă de viaţă. Vom lucra, însă, pe doi şi pe trei mai pentru a putea recolta sânge de la donatori în acele zile”, a explicat pentru adevarul.ro medicul Doina Goşă, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, care încurajează donatorii să treacă prin centru în această minivacanţă.
Deşi e perioada Sfintelor Sărbători Pascale, numărul bucureştenilor care a trecut pragul centrului pentru a dona nu este mai mare comparativ cu săptămânile trecute. Asta în condiţiile în care o persoană care donează primeşte un bon valoric de 50 de lei, reducere de 50% la abonamentul RATB şi o zi liberă de la serviciu.
„Cu toate tichetele astea pe care numai noi, ca ţară, le dăm, numărul donatorilor nu a crescut, nici măcar în perioada de criză”, a explicat medicul. Totuşi, continuă Doina Goşă, colecta de sânge a fost puţin mai mare în primul trimestru din 2013 faţă de perioada similară a anului trecut.
Peste 15.000 de donatori au fost respinşi în 2012 din cauza problemelor de sănătate
În medie, centrul de transfuzii din Bucureşti colectează între 180 şi 200 de pungi de sânge pe zi, nu doar la sediu, ci şi în centrul mobil de colectare, un autobuz care staţionează în anumite zone ale Capitalei şi unde cei interesaţi pot dona sange, fără a fi răsplătiţi cu bonuri valorice.
„Cei care vin în autobuz donează sânge benevol. De fapt, aşa se întâmplă în Uniunea Europeană, unde donatorii consideră acest act ca fiind unul de caritate şi de r