În Republica Moldova oieritul este mai mult o afacere de familie, iar fermierii sunt lăsaţi să se descurce singuri cu problemele lor. „E greu să angajezi ciobani, pentru că cei tineri nu vor să lucreze, iar cei bătrâni nu pot să alerge după animale. Am doi ciobani: Ion şi Iurie, dar mi-ar mai trebui vreo doi“, ne întâmpină Mihai Mardari, fermierul din Cetireni.
În ciuda dificultăţilor, susţine că va renunţa la afacerea cu de care se ocupă împreună cu cei doi fii de mai bine de zece ani. „Tatăl a fost veterinar şi întotdeauna am avut animale pe lângă casă. Vara eu aveam grijă de oi, le dădeam la strungă, duceam de mâncare la ciobani. Ziceam că atunci când voi creşte mare nu voi avea oi pe lângă casă. Fiii mei m-au convins şi pentru ei am lansat mica noastră afacere de familie“, ne povesteşte bărbatul.
„Vine Paştele şi la oi“
Oile pasc liniştite pe imaş, supravegheate de Anastasia, soţia unuia dintre ciobani, şi Baghira, un ciobănesc negru, care păşeşte alături de femeie. „Eu nu lucrez aici, sunt măturătoare, azi doar îl ajut pe Iurie, bărbatul meu. El face curăţenie de primăvară în grajd. Vine Paştele şi la oi“, ne spune ciobăniţa ocazională, în timp ce se chinuie să dezlege câinele. „Dacă îi dai drumul, fuge acasă. Nu prea îi place să stea pe deal, când e cald“, explică Anastasia.
Criză de ciobani
Iurie ne spune că lucrează de patru ani la această stână. „Sunt din Boldureşti, Nisporeni. A venit nea Nicu (n.r. - Nicolae Mardari, unul din fiii fermierului), a întrebat de ciobani prin sat şi aşa a dat de mine. Îmi place ceea ce fac. E greu, pentru că eşti în fiecare zi pe deal. Dar e mai uşor să lucrezi cu animalele decât cu oamenii“, susţine Iurie.
Doi ciobani au grijă de cele 300 de oi. „E o muncă grea. În această perioadă trebuie mulse de trei ori pe zi. Aş vrea să cumpăr un aparat de muls oile. Dar pentru aceasta trebuie să