Anul trecut, România era singura ţară din Uniunea Europeană care nu avea acreditat niciunul dintre cele 435 de spitale. În iulie 2012, Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) a acreditat primul spital privat din ţară - Euromedica Hospital, din Baia Mare.
Apoi, au urmat tot mai multe spitale, şi private şi publice, astfel încât lista a ajuns la 33 de spitale acreditate şi alte zeci care sunt înscrise pentru acreditare. În total, în procesul de acreditare au fost înscrise 459 de spitale, dintre care 74 unităţi sanitare private. Aceste spitale vor fi evaluate în funcţie de opţiunile lor pe durata primului ciclu de acreditare care durează cinci ani, respectiv 2011 - 2015. Vor fi evaluate în medie 51 de spitale pe trimestru. Care este de fapt miza acestui proces foarte anevoios?
Până în 2014 toate spitalele trebuie să treacă prin acest proces de evaluare deoarece fără aceasta spitalele nu ar mai putea primi bani de la bugetul de stat
pentru că nu s-ar mai putea încheia contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale prestate. Mai exact, acreditarea CONAS se referă la siguranţa procedurilor medicale realizate, drepturile pacienţilor şi aspectele administrative, reflectate în sinteza a peste 1850 de indicatori şi a 11 referinţe – 5 pentru aspectele administrative, 2 privind drepturile pacienţilor şi 4 privind managementul serviciilor medicale, ponderate diferit, astfel încât accentul să fie pus pe managementul serviciilor medicale. Acreditarea se face în funcţie de o serie de standarde si criterii pe baza cărora se va face evaluarea unităților spitalicești. Spre exemplu, un salon de spital nu are voie să aibă mai multe de şase paturi.
Primul ciclu de acreditare durează cinci ani și vor fi evaluate aproximativ 51 de spitale pe trimestru. Taxa de acreditare și reevaluare a fost stabilită anul trecut la