In 2004, Traian Basescu castiga alegerile pe un mesaj radical anticoruptie. Va aduceti aminte probabil acel indemn terifiant pentru unii, datator de sperante pentru altii: "La tepe, baieti, in Piata Victoriei!".
Daca ne uitam in sondajele de opinie, trebuie sa cautam serios anticoruptia printre temele de interes pentru electorat, locul 6-7, cu procente reduse. Pe primul loc s-au instalat temele legate de securitatea sociala, incepand cu locurile de munca si Sanatatea.
Sigur ca intr-o oarecare masura acesta evolutie este si consecinta a crizei. Este firesc ca in conditiile cresterii somajului, scaderii investitiilor, inchiderii firmelor, restructurarii companiilor de stat si a aparatului bugetar, locurile de munca sa devina temerea cea mai mare a romanilor.
Dar este mai mult decat atat. Sondajele marcheaza si un teribil esec nu atat al anticoruptiei dusa cu mijloace juridice, de DNA si in instante, cat al reformarii clasei politice.
Este adevarat ca succesele Justitiei in chestiunea anticoruptiei sunt incontestabile, in primul rand la nivelul DNA, dar si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. In 2004, pe vremea cand procurorii nu indrazneau nici macar sa treaca pe acelasi trotuar cu puternicii zilei, isi imagina cineva ca va veni o zi in care DNA nu se teme sa agate fosti premieri, parlamentari, primari, baroni, inclusiv ai Puterii? Isi imagina cineva ca il vom vedea pe Adrian Nastase dupa gratii sau ca un judecator al ICCJ ar putea fi condamnat penal definitiv pentru fapte de coruptie? Ca o retea de tipul Voicu ar putea fi destructurata?
Erau pe atunci fantezii care, iata, au devenit realitate, in principal datorita vointei ferme manifestate pana in urma cu putin timp de Traian Basescu, datorita reformelor initiate si sustinute cu tenacitate de fostii ministri ai Justitiei Monica Macovei si Catalin Predoiu