Germanii de la VAG au folosit platforma şi know-how-ul de la Audi R8 pentru a dezvolta un supercar electric R8 e-tron ce devine din 2014 urmăritorul principal al SLS-ului AMG Electric Drive de la Daimler.
Asemănările dintre Audi R8 e-tron şi modelul de serie R8 cu propulsie clasică V10 sunt evidente, proporţiile eco-car-ului fiind foarte apropiate de cele ale modelului de la care s-a pornit dezvoltarea conceptului. Bolidul electric R8 e-tron are 4,26 metri în lungime, R8 măsoară 4,43 metri, în timp ce lăţimea, înălţimea şi ampatametul sunt aproape identice, ceea ce promite un comportament dinamic pe măsură. Legat de performanţe, automobilul verde este cu 60 kg mai suplu ca versiunea clasică V10. Astfel, în ciuda prezenţei acumulatorilor care cântăresc 30% din masa la gol, multumită utilizării aluminiului şi a CFRP-ului la caroserie (plastice ranforsate cu fibră de carbon) acest neajuns a fost în mod eficient contracarat.
Partea cea mai interesantă a conceptului Audi R8 e-tron, ajuns aproape model de serie, este propulsia. Spre deosebire de trendul global axat pe sistemele hibride (Ferrari LaFerrari, BMW i8, McLaren P1, Porsche 918), Audi a hotarât ca propulsia supercarului său verde să fie realizată exclusiv pe bază de electricitate. Audi R8 e-tron este propulsat de patru motoare electrice, câte două pe fiecare axă, deci cu această ocazie cei din Ingolstadt au rezolvat şi problema sistemului de tracţiune integrală Quattro. Graţie distribuirii flexibile a cuplului fiecărei roţi motoare se obţine astfel o manevrabilitate sporită şi o siguranţă superioară pe viraje ori la accelerări, puterea urmând a fi repartizată fiecarei roţi în parte în funcţie de necesităţi.
Cele patru motoare electrice produc împreună echivalentul a 313 CP sau 230 kW şi un cuplu monstruos de 4.500 Nm. Eficienţa sporită a propulsoarelor electrice faţă de motoarele termice înseamnă pe