Cu câteva zile înainte Paște, când gospodinele își umplu cămara cu cele necesare pentru pregătirea bucatelor ce vor fi servite la masa pascală, piețarii vor să își sporească profiturile, umflând artifical prețurile.
Dacă înainte de începutul Postului Mare, un kilogram de miez de nucă putea fi cumpărat cu 24-25 de lei din piețele din sudul capitalei, vânzătorii au început să rotunjească prețul pe perioada postului. Astăzi, în piețele din sudul Bucureștiului, un kilogram de miez de nucă a ajuns să coste între 40 și 45 de lei.
În acest context, tarabagii ar putea aștepta mult și bine clienții.
"Mi-am luat nucă pe la sfârșitul lui martie cu vreo 25 de lei pe kilogram. Aș mai lua, dar la cât costă, dacă mai cumpăr și niște rahat, ouă lapte, ies mai ieftin dacă iau cozonacul de la cofetărie și nici nu mai muncesc. Ori îmi iese, ori nu", mărturisește Maria P., una dintre clientele dezamăgite de scumpirile operate de vânzători înainte de Paște.
Nici la verdețurile de sezon, cum sunt ridichile sau ceapa verde, prețurile nu au stat în loc în Săptămâna Patimilor.
"Înainte de Sfântul Gheorghe luai și 5-6 legături de ceapă cu 2 lei, la prânz, când se grăbeau femeile să vândă ce le-a rămas și să plece acasă. De Florii, am dat 1 leu pe 2 legături de ceapă și acum îmi cere femeia asta 1 leu pe legătură. Zice că e mai scump înainte de Paște. Nu e tot aceeași ceapă?", se întreabă Vasile Sandu, un pensionar din sectorul 5.
Dacă prețurile vor mai crește, bărbatul nu va mai cumpăra salată pentru masa de Paște, ci va pune în farfurie varză murată și gogonele din boxă.
Moda prețurilor umflate înainte de sărbători a cuprins și alte orașe din țară. Elena D. din Bacău se plânge că luni a cumpărat morcovi cu 2,5 lei/kilogram, iar astăzi aceeași vânzătoare din piață i-a cerut 3,5 lei pentru "niște morcovi amărâți, staf