Ȋntrucȃt una dintre temele conexe ale partidului Forţa Civicǎ este dezvoltarea durabilǎ a ţarii prin respectarea normelor europene ȋn domeniul protecţiei mediului, credem cǎ este de datoria noastrǎ sǎ atragem atenţia şi sǎ luǎm mǎsuri ȋn legaturǎ cu o abatere gravǎ a guvernului USL ȋn domeniul energiei regenerabile.
Neputinţa de a creea oportunitaţi, a atrage investiţii sau a guverna ȋn ge neral a fost completatǎ cu ȋncǎ o atitudine destructivǎ pentru aceastǎ ţarǎ. Pe principiul “dacǎ tot nu putem ajuta, macar sǎ ȋncurcǎm”, ministrul energiei, Constantin Niţǎ, a decis sǎ punǎ franǎ, ȋn mod arbitrar, unui domeniu care are o dezvoltare acceleratǎ la noi ȋn ţarǎ comparativ cu restul ţǎrilor UE – anume cel al energiei generate de panourile solare.
Fǎrǎ a intra ȋn detalii, distinsul ministru al USL a decis ca parcurile de panouri fotovoltaice sǎ nu mai poatǎ fi amenajate pe terenurile agricole. Argumentul oficial este cel potrivit cǎruia, ȋn acest fel, ţara ar rǎmȃne fǎrǎ resurse agricole! Evident, acest argument este unul penibil, randamentul economic al unui hectar de panouri fotovoltaice este mult mai bun decȃt cel agricol. Astfel, nesocotind cǎ doar o micǎ parte din terenul agricol al ţǎrii este lucrat efectiv, Romȃnia ar fi mult mai cȃstigatǎ economic dacǎ suprafaţa sa neamenajatǎ ar fi acoperitǎ de investiţii ȋn energie regenerabilǎ decȃt de culturi agricole. Practic, exportȃnd energia electricǎ generatǎ pe un hectar de teren s-ar putea importa alimente vegetale cultivate pe o suprafaţǎ mult mai mare.
Revenind, ȋn ritmul ȋn care se fac aceste investiţii, Romania este pe cale de a-şi ȋndeplini ȋn urmatorii doi ani norma UE ȋn materie de energie “verde”, adicǎ ca aceasta sǎ reprezinte douǎzecişipatru la sutǎ din totalul energiei electrice produse. Ȋntrucȃt ȋn acest moment pentru o investiţie ȋn panouri solare biro