În funcție de buget, disponibilitate și alți factori luaţi în calcul când se face alegerea pentru destinația de vară (orele de zbor, cursele directe, călătoria cu un copil etc.), opțiunile pot fi multe. Însă locurile în care poți ajunge după un zbor relativ scurt sunt și cele care se află în portofoliul agențiilor pentru destinații charter.
Puțin exclusivism (insule grecești, spaniole, complexuri hoteliere în mijlocul pustietății), puține griji în privința cheltuielilor cu mâncarea (cele mai multe oferte sunt cu demipensiune sau all inclusive), puține ore de zbor (cursele sunt, de obicei, de două-trei ore maximum) și, bineînțeles, prețul sunt principalele criterii care au determinat alegerile publicului român.
Destinațiile charter sunt vedetele sezonului estival, în 2013 fiind așteptați circa 120.000 de români la bordul avioanelor care vor decola către plaje însorite. Unele se află în portofoliul turoperatorilor de mai bine de 10 ani (ex. Antalya), altele sunt „new entry“, tocmai pentru a-i satisface pe clienții sătui de aceleași opțiuni an de an sau pe aceia care și-au restrâns bugetele pentru deplasări peste ocean, dar caută exotism în Europa.
Cum decidem ce charter ni se potrivește? În primul rând, ținem cont de ceea ce vrem de la o vacanță, iar apoi eliminăm destinațiile deja bifate. Cu excepția Antalyei - care are clienții săi fideli restul destinațiilor își împart, mai mult sau mai puțin, baza de clienți. Puțin probabil ca turistul care a văzut anul trecut Creta să se întoarcă acolo și în 2013, mai ales când are la dispoziție încă vreo nouă insule grecești. La fel de puțin probabil este și ca o familie cu un copil mic să aleagă Tenerife sau Mallorca. Privind oferta agențiilor, din 20 de destinații pentru vara lui 2013, jumătate din destinațiile charter sunt către insulele grecești. Plajele și pitorescul fâșiilor de pămâ