În goana după profit, unele universităţi private suplimentează numărul de locuri la admitere peste limita stabilită, anual, prin hotărâre de Guvern. Cei admişi în plus riscă să nu primească diplome.
Universităţile private îşi atrag studenţii cu mirajul obţinerii rapide a unor locuri de muncă atractive, odată cu finalizarea studiilor. Site-urile acestora abundă de „oportunităţi în carieră”, care însă nu au o legătură reală cu piaţa locurilor de muncă. Cum profitul unităţilor de învăţământ este direct proporţional cu numărul de studenţi, acestea cresc sistematic numărul de locuri la admitere. Această practică nu este întotdeauna legală.
Pentru anul universitar 2012-2013, câteva universităţi private au înmatriculat un număr mult mai mare de studenţi decât prevede HG 707/2012 pentru aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor şi programelor de studii universitare.
Cifră de şcolarizare umflată
Pentru anul universitar 2012-2013, Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, condusă de rectorul Corina Dumitrescu (49 de ani), a reuşit să suplimenteze semnificativ numărul de locuri, faţă de limitele stabilite prin HG 707/2012. La unele programe de studii universitare cu licenţă, cifra de şcolarizare a fost dublată sau chiar triplată:
• Drept Bucureşti (învăţământ cu frecvenţă redusă - IFR), numărul de locuri a crescut de la 150 la 300.
• Economie şi Afaceri Internaţionale Bucureşti (IFR) – de la 75 de locuri, la 200 de locuri.
• Ştiinţe politice Bucureşti (IFR) – de la 100 de locuri, la 150 de locuri.
• Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar Bucureşti (învăţământ cu frecvenţă - IF) – de la 60 de locuri, la 80 de locuri.
• Drept Cluj-Napoca (IFR) – de la 100 de locuri, la 150 de locuri.
• Economia comerţului, turismului şi serviciilor Cluj-Napoca (IFR) – de la 75 de locuri, la 150 de locuri.
•