Scris de Dan Birta - Kilogramul de miel viu se vindea joi în Piaţa Ioşia, singurul loc autorizat pentru sacrificarea mieilor, cu 13 lei.
Dacă în primele zile din această săptămână mielul viu se vindea în Piaţa Ioşia cu 15 lei kilogramul, joi, 2 mai, ciobanii au lăsat preţul la 13 lei, şi, chiar mai puţin în unele cazuri.
Asta se datorează, în special numărului mare de miei şi iezi aduşi la vânzare, dar şi cererii scăzute din partea cumpărătorilor. „Cerem 13 lei pe kilogram, dar ne mai înţelegem noi”, ne-a spus un cioban.Miei mari, randament bun
Cumpărătorii nu se prea înghesuiau. Cei mai mulţi doreau să cumpere un miel sau ied mai mic, dar nu se gândeau că aşa ies mai scump. Spre exemplu, un orădean a dat pentru un miel de 15 kilograme 195 de lei (15 kg x 13 lei). A mai plătit pentru jupuit 25 de lei. Când măcelarul i-a adus mielul jupuit, acesta cântărea 8 kilograme. La un simplu calcul iese kilogramul de carne cu 27,5 lei.
„Cel mai câştigat este cine cumpără un miel mai mare. Chiar dacă cumpără doi clienţi un miel şi-l împart în două. La mieii mari randamentul este mai bun”, a explicat un cioban. Un alt exemplu concludent: la un miel de 20 de kilograme au rămas 13 kilograme de carne. Făcând un calcul simplu: 20 kg X 13 lei/kg + 25 de lei jupuitul rezultă 285 de lei costul total al mielului. Astfel kilogramul de carne a rămas în mai puţin de 22 de lei.
Pe de altă parte, unii dintre clienţi cumpără miei sau iezi de abia spre spartul târgului, seara. Spun că astfel sunt mai câştigaţi. „Dimineaţa mieii sunt bine hrăniţi. Spre seară mai pierd din greutate stând în soare. Astfel, carnea costă mai puţin”, este de părere un orădean.
Cine nu şi-a cumpărat încă miel mai are la dispoziţie două zile: vineri şi sâmbătă. Orădenii care doresc că cumpere cantităţi mai mici au la dispoziţie marile magazine care s-au aprovizionat cu carne de miel din be