Agenţia de Monitorizare a Presei-ActiveWatch consideră, pe blogul său, că decizia recentă a Curţii Constitutionale, prin care insulta si calomnia ar putea redeveni fapte penale, va avea ca rezultat "un nou haos legislativ care va avea un impact greu de estimat, inclusiv posibile condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru lipsa de previzibilitate a legilor pe care sunt judecati ziariştii".
CCR a decis luni că este neconstituţională decizia Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 2010 care, în urma admiterii unui recurs în interesul legii, stabilise că „Normele de incriminare a insultei şi calomniei cuprinse in art. 205 si 206 din Codul penal, precum si prevederile art. 207 din Codul penal privind proba veritatii, abrogate prin dispozitiile art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006, dispozitii declarate neconstitutionale prin Decizia nr. 62/2007 a Curtii Constitutionale, nu sunt în vigoare.”
Decizia Inaltei Curţi din 2010 nu a făcut altceva decât sa constate că infractiunile de insulta si calomnie date de art. 205 si 206 Cod penal au fost abrogate prin Legea nr. 278/2006. Aceasta după ce Curtea Constitutionala, prin Decizia 62/2007 a declarat neconstitutională legea de abrogare a infracţiunilor de insultă şi calomnie şi a determinat haos in justiţie, multi judecatori nestiind ani in sir ce să ia de buna: Legea 278/2006 de abrogare sau decizia 62/2007 a CCR care declara neconstituională legea de abrogare, scrie luju.ro.
Poziţia ActiveWatch
"Curtea Constituțională a făcut un nou cadou presei cu câteva zile înainte de 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei. CCR vrea calomnia înapoi în codul penal.
Ca să înțelegeți despre ce este vorba o să facem un mic istoric.
Dezincriminarea 1 - În august 2006 Monica Macovei, ministrul Justiției în acel moment, reușea să convingă Parlamentul să dezincrimi